sweahantverkhemsida

MOOSE PAINT

 • heimgjord
 • innehåller endast 4 ingredienser:
 • krita, kalk, vegetabiliskt bindemedel, pigment (titanvitt i de ljusa)
 • är i pulverform - så inte vatten transporteras runt i onödan
 • 1 del pulver blandas med ca 1 ½ del vatten
 • torkar fort
 • fri från VOC
 • rätt så slät när den torkat
 • väldigt lättslipad
 • 12 sköna kulörer
 • 125 gram pulver - ger ca 4,5 dl färdig färg

ÄLGEST - LITE ANNORLUNDA
Ibland biter den sig fast förvånandsvärt bra på underlaget och torkas inte av så lätt (eller inte alls) utan att den ytbehandlats, ibland önskar den en väldigt varsam hand med penselföringen för att inte lagret under ska luckras upp.

Det är svårt att veta hur MOOSE PAINT kommer bete sig på alla ytor och underlag som finns. Det här är ingen "fäster-på-allt-är-hur-tålig-som-helst-färg" utan ett resultat av mitt egna experimenterande efter mina önskemål :)

KULÖRNAMNEN 
Är fria associationer med anknytning till omgivningen i Jämtland, där jag bor och verkar. Varför namnet MOOSE PAINT? Älgen, den ståtliga konungen som strosar runt här i skogarna är Jämtlands landskapsdjur, så det passade ju bra. Varför engelska? MOOSE PAINT låter snyggt helt enkelt!
 • Älgest - eljest - lite annorlunda
 • Heime - hemma
 • Huskut - väldigt mycket (kan också ha andra betydelser)...men jag har alltid hört ordet som ett adverb; t.ex. "huskut fin". Precis som kulören Huskut är :)
De olika kulörerna går att blanda med varandra; använd Vinter för att ljusa upp och gör pasteller, Jord för att dämpa nyanserna. Jord ger jättefina linne/beigegrå nyanser blandad med Vinter

MÅLA 
Moose Paint är en heimgjord färgpulversblandning som med vatten blir en möbel och tingfärg.  I en kopp, glas eller nåt; rör försiktigt ihop 1 del pulver + ca 1½ del vatten till en fyllig, fluffig färg. Konsistensen bör ungefär vara så att du nästan kan vända blandningskärlet upp och ner utan att färgen rinner ur. Låt gärna blandningen stå ett tag innan användning. Ju längre, desto slätare färg. Blandningen bör användas inom några dagar. Blanda bara lite i taget.

Moose Paint fäster bättre på sugande underlag än glatta. Jag har provat på olika slags ytor; tidigare målade, metall, glas och på vissa plastsaker och då har det funkat bra, dock går färgen att skrapa loss på metall, glas och plast men om det är saker som inte kräver en tålig yta, ska hängas upp på väggen eller stå och vara dekorativa på en hylla funkar det nog bra! En får pröva sig fram. Kattmatsburkar i metall funkar iaf jättebra att måla och färgen sitter bra!

Färgen torkar fort men stryk inte följade lager för tätt inpå (för då kan det undre lagret ”följa med”). Andra lagret målas med fördel rätt tjockt, eller lagom i alla fall...liksom mer lappas på än stryks med hård penselföring...

Den målade ytan blir ganska slät efter torkning och det behövs endast en lätt avslipning med fint slippapper. Tjocka lager på varandra med snabb torkning (med hårtork t.ex.) ger krackelerad effekt.

Ytbehandling av något slag behövs på ytor som kräver tålighet. Olika behandling ger olika effekt; dvs. ytan kan bli mörkare, djupna mer eller mindre beroende på behandling.

MOOSE PAINT ska hanteras med försiktighet! Förvaras utom räckhåll för barn. Undvik att andas in pulvret och skydda ögonen. Innehåller ingrediens från baljväxtriket så tänk på det om du är allergisk.

Tips!
Tvätta penslarna direkt efter användning eller ställ/häng dem i vatten. Låt de inte stå för länge, då luktar vattnet riktigt illa!
Det är ju så onödigt med klegg i avloppet så tvätta penslarna över en bytta, häll blasket i någon behållare och lämna in till återvinningen.

Lycka till!
 

VINTER
Vit
 

SOL
Mjuk ljusgul
 

PUDER
Ljus beigerosa
 

ROS
Mittimellanrosa
 

HAGA
Blågrå
 

SYREN
Lila
 

HUSKUT
Grönblå
 

SKOG
Grön
 

JORD
Mörk brungrå
 

HEIME
Mörkröd
 

SJÖN
Mörkblå
 

MIDNATT
Svart