MOOSE PAINT

Att måla är bland det roligaste som finns, eller hur! Då måste en ju ha färg...Jag har nog testat de flesta på marknaden, av olika slag men har nu återgått till hur jag gjorde när jag först började måla; jag blandar själv:) Då var det oftast med pigment och linolja men nu har jag skapat en färg som är vattenburen, torkar fort vilket gör målandet roligare.

Jag ville skapa en färg som:

 • är miljövänlig
 • är i pulverform så inte vatten transporteras runt i onödan
 • torkar fort
 • innehåller vegetabiliska ingredienser
 • är fri från VOC
 • är så slät som möjligt när den torkat
 • är lättslipad
 • har varierade kulörer; både ljusa och mörka, för att kunna variera mellan "pastelligt" och "allmogigt"

Jag gillar MOOSE PAINT, den är lite annorlunda. Ibland har jag blivit förvånad hur väl den biter sig fast i underlaget och inte torkas av så lätt (eller inte alls) utan att den ytbehandlats, ibland önskar den en väldigt varsam hand med penselföringen för att inte luckra upp lagret under.

Alla underlag och ytor som finns; svårt att veta hur MOOSE PAINT kommer bete sig på alla. Det här är ingen "fäster-på-allt-är-hur-tålig-som-helst-färg" utan ett resultat av mina egna önskemål och experimenterande :)

De olika kulörerna går att blanda med varandra; använd Vinter för att ljusa upp och göra pasteller, Jord för att dämpa nyanserna. Jord ger jättefina linne/beigegrå nyanser blandad med Vinter.

Nu är jag då klar med mitt experimenterade och nu finns MOOSE PAINT att köpa! Hoppas du med kommer gilla MOOSE PAINT! :)

Namnen på kulörerna är mina fria associationer med anknytning till min omgivning i  Jämtland där jag bor och verkar. Varför namnet MOOSE PAINT? Älgen är Jämtlands landskapsdjur, den ståtliga konungen som strosar runt här i skogarna, så det passade ju bra. Varför engelska? Tycker moose paint låter snyggt helt enkelt!
 • Älgest - eljest - lite annorlunda
 • Heime - hemma
 • Huskut - väldigt mycket (kan också ha andra betydelser)...men jag har alltid hört ordet som ett adverb. t.ex. "huskut fin", precis så tycker jag om kulören Huskut :)

Moose Paint är en heimgjord färgpulversblandning som med vatten blir en möbel och tingfärg.  I en kopp, glas eller nåt; rör försiktigt ihop 1 del pulver + ca 1½ del vatten till en fyllig, fluffig färg. Konsistensen bör ungefär vara så att du nästan kan vända blandningskärlet upp och ner utan att färgen rinner ur. Låt gärna blandningen stå ett tag innan användning, ju längre, desto slätare färg. Blandningen bör användas inom några dagar. Blanda bara lite i taget.

Moose Paint finns i 12 sköna kulörer och innehåller krita, kalk, pigment (titanvitt i de ljusa) och vegetabiliskt bindemedel.

Moose Paint fäster bättre på sugande underlag än glatta men jag har provat på olika slags ytor; tidigare målade, metall, glas och på vissa plastsaker och då har det funkat bra, dock går färgen att skrapa loss på metall, glas och plast men om det är saker som inte kräver en tålig yta, ska hängas upp på väggen eller stå och vara dekorativa på en hylla funkar det nog bra! En får pröva sig fram.

Färgen torkar fort men stryk inte följade lager för tätt inpå så inte det undre lagret ”följer med”. Andra lagret målas med fördel rätt tjockt, eller lagom i alla fall...liksom mer lappas på än stryks med hård penselföring...

Den målade ytan blir ganska slät efter torkning och det behövs endast en lätt avslipning med fint slippapper. Tjocka lager på varandra med för snabb torkning (med hårtork t.ex.) ger krackelerad effekt.

Ytbehandling av något slag behövs på ytor som kräver tålighet. Olika behandling ger olika effekt; dvs. ytan kan bli mörkare, djupna mer eller mindre beroende på behandling.

100 gram färg ger lite olika mängd färdigfärg i volym pga. att pigmenten väger olika mycket/komprimerar ihop blandningen olika mycket men på ett ungefär blir det 2,5–4,5 dl färdigfärg av 100 gram pulver.

Moose Paint ska hanteras med försiktighet! Förvaras utom räckhåll för barn. Undvik att andas in pulvret och skydda ögonen! Innehåller ingrediens från baljväxtriket så tänk på det om du är allergisk.

Moose Paint levereras i glasburk i pappburk. Glasburken går att använda till annat när pulvret är slut och i pappburken kan du blanda färg.

Tips! Tvätta penslarna över en bytta, häll blasket i någon behållare och lämna in till återvinningen. Så onödigt med klegg i avloppet!

VINTER
Krispigt vit
 

SOL
Mjuk ljusgul
 

PUDER
Ljus beigerosa
 

ROS
Mittimellanrosa
 

HAGA
Blågrå
 

SYREN
Lila
 

HUSKUT
Grönblå
 

SKOG
Grön
 

JORD
Mörk brungrå
 

HEIME
Mörkröd
 

SJÖN
Marinblå
 

MIDNATT
Svart