sweahantverkhemsida

Lite tips
 

MOOSE 
100 gram i en burk - hur långt räcker det...?
Jag gjorde ett test, blandade 50 g Vinter med 50 g Ros till en frostig ljusrosa och lät penslen flyga fram över det ena och andra! På de flesta grejerna målade jag två strykningar. Skåpet är målat två gånger med en lite mer utspädd konsistens.

 

Den rosa färgen räckte till det här:

"ANTIKA" TRÅG
Små bedårande, trärena tråg fick ett par strykninar i MOOSE, Heime, en gammeldagsig röd som passade perfekt! Har ett riktigt gammalt, rödmålat tråg i verkstan så jag ville måla dessa så de matchade varandra. (Insidan målade jag med nåt hopkok till "antikvitt"..)

Gjorde ingen förbehandling alls så det kan ju funnits fettfläckar på trät, vilket var bra till effekten jag ville få fram. Målade ett par strykningar och innan ett lager torkat helt använde jag tejp för att "dra bort" färgen. Det blir då slumpmässig, "flagnande färg" och ser rätt så autentiskt antikt ut. Oljade in dem lätt så färgen djupnade vackert.

"DISPLAYSTOL"
En högblank, brunbetsad stol med tygsits. Jodå, den var väl fin men...Målade halva stolen så den blev ett före-efter-exempel. Tvättade den med T-röd som tar bort smuts och fett, mattar ytan något och dunstar fort, till skillnad mot om en använder vatten. Just på släta, blanka, betsade möbler kan det vara bra att tvätta med just T-röd och också skippa slipningen, för slipar en bort lacken så kommer betsen fram och kan "blöda" igenom färgen. Men om slipning verkligen behövs så bör möbeln schellackeras innan målning.

FÖRE

EFTER

MOOSE, Huskut har en dov grönblå kulör som jag tycker går fint ihop med mörkbrunt, så den fick det bli! I skrivande stund kommer jag inte på vad de heter...men de är mjuka, tjocka slipdynor som bara blir bara bättre ju mer en använder dem. De går ju att skölja av också. En sån använde jag för att med lätt hand slipa stolen och få ornamentet och kanterna att framträda.

Det nya tyget är grovt och i beigegrått och ska nog också målas så småningom.

"Slipdynan" nästan polerade färgen så sköna nyansskillnader uppstod. Har inte ytbehandlat stolen.

LESS IS MORE
Hittade den här supersöta pallen på loppis. Den hade en härlig patina som dock inte var från den ursprungliga originalfärgen, då hade jag nog inte målat om den.

Den senapsgula färgen kändes lite...trist...ville måla pallen lite ljusare och gladare! :) Dock skulle den fortfarande få se bedagad ut. Måste ju få synas att en varit med ju!

Alltså kolla in träets ådring! Så där härligt slitet och med upphöjda årsringar, som på ett gammalt trägolv! Tvättade pallen lite lätt med T-röd för att få bort fett och smuts.

Att måla och sedan med olika tekniker skapa en "sliten stil" går att göra på många sätt. På den här pallen var det viktigast att inte förstöra årsringarna på sitsen och att göra så lite som möjligt så att slipa den var uteslutet. Därför använde jag en lätt fuktad trasa efter både första och andra strykningen och torkade av under tiden jag målade så inte färgen "satte sig" för mycket.

Använde MOOSE, Sol, som är en mjuk ljusgul kulör. Målade två gånger, har inte ytbehandlat den.

Är så förtjust i pasteller och den här ljusgula blir riktigt söt tillsammans med t.ex. rosa. Ramen är målad i Puder som är en mjuk, beigerosa kulör.

Så här blev den! Bedagad skönhet! :)

Frågor och funderingar?